Havaların bu kadar sıcak olduğu bu günler de güneşin yararlarından ve zararlarından bahsedelim biraz. Doğru saatlerde, doğru sürelerle güneşe çıkmanın, hormon salınımı ve D vitamini sentezi açısından önemini unutmamak gerekiyor. Baharla birlikte başlayan ‘güneşe dikkat’ konulu haberleri, güneş ışınlarının iyice agresif hale geldiği yaz aylarında daha da sık dinliyor ve okuyoruz. Ama güneşin bir de dost yüzü var ki aynı şekilde hayati önem taşıyor.

Güneşin ısıtıcı özelliği ve vücut üzerindeki olumlu etkilerini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bizler gündüz yaşıyoruz. Genel ritmimizi düzenleyen, iyi, zinde ve mutlu hissetmemizi de gün ışığının sayesinde salınımı olan melatonine ve diğer ek hormonlara borçluyuz. Ayrıca büyüme ve gelişme çerçevesi içinde de ele almak gerekiyor.

Son zamanlarda üzerinde daha da çok durulmaya başlanan bir konu da D vitamini… Kemik ve doku oluşumu, kanserden korunma, enerjik hissetmek gibi birçok konuda D vitamininin önemi biliniyor. D vitamininin en iyi kaynağı da yine güneş… Ancak bir yandan kanserden koruyan D vitamininden bahsederken diğer yandan güneşin
cilt kanseri oluşumunda etkili olduğunu da biliyoruz.  Güneşin oluşturduğu en büyük zarardan biri deri kanserleridir. Güneş ışınlarına maruziyet en önemli risk faktörüdür. Güneş yanığı, güneş ışınlarına maruziyetten kısa süre sonra oluşurken; lekelenme, erken deri yaşlanması, kanser gelişimi tekrarlayan maruziyetler sonucudur.  Ozon tabakasındaki delinme de güneşin bu olumsuz etkilerini arttırmaktadır. Güneşin bu zararlı etkilerini azaltmak için güvenli güneşlenme ve güneş koruyucu kullanma konusunda bilinçlenmek gerekmektedir.

Özellikle açık tenli ve güneşe hassas ciltlerde çok kısa süreli güneşlenmelerde bile ciddi yanıklar görülebilmektedir. Cildin diğer yanıkları gibi, kızarıklık, ağrı, yanma hissi ve su toplama ile tanımlayacağımız güneş yanıklarında, ilk yapmamız gereken, hastayı hemen serin bir yere alıp, serin, çok soğuk olmayan bir su ile duş aldırmak olmalıdır. Bunun yanı sıra yağsız, su bazlı yumuşatıcı kremler faydalı olacaktır. Yanık oranı daha çoksa bir doktora danışmak gereklidir. Güneşin yaptığı başka bir deri lezyonu da alerjilerdir. Güneş alerjisi olarak isimlendirdiğimiz bu lezyonlar, özellikle kıyafetlerimizin dışında kalan ve güneşi daha çok gören yüz, boyun, kol ve bacaklarımızda görülür. Kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklıklar şeklinde görülür. Bunlara maruz kalmamak için düzenli bir şekilde koruyucu güneş kremlerinizi kullanmayı ihmal etmeyin.