Bir çoğumuzun bildiği gibi meme kanseri farkındalık ayındayız. Ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türlerindendir.  En iyi pembe tema rengiyle bilinen bu ayda, meme kanseri konusunda çalışan, uluslararası kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler başta olmak üzere tüm paydaşlar bir dizi kampanya ve program yürütmektedir. Meme kanseri farkındalığını artırmak ve kadınları meme kanseri taramaları konusunda bilinçlendirmek amacıyla yapılan bu etkinlikler ve kampanyalar, meme kanserinin erken teşhis edilmesinin önemine dikkat çekmek ve kadınları düzenli mamografi çektirmeye teşvik etmek için yapılmaktadır. 1990'lı yılların başında pembe kurdele sembolü farkındalık kampanyalarında kullanılmaya başlandı ve zamanla bu sembol, dünya çapında meme kanseri farkındalığının simgesi haline geldi. Günümüzde Ekim ayı boyunca düzenlenen etkinlikler, dünya genelinde milyonlarca insanı bir araya getirerek meme kanseri bilinci oluşturmayı ve tarama testlerine erişimi artırmayı amaçlar. Peki nedir bu meme kanseri? 

Meme kanseri, memedeki hücrelerin kontrolsüz şekilde büyüyerek tümör oluşturduğu bir hastalıktır. Meme, üç ana bölümden oluşur: Süt üreten doku yani süt bezleri, sütü meme ucuna taşıyan kanallar ve bu yapıları bir arada tutan bağ dokusu. Meme kanseri süt kanalları ve süt bezlerinden başlar. Erken evrede tespit edilebilir ve bu aşamada tedavi edilirse, genellikle yaşamı tehdit etmez. Erken evrelerde tespit edilen meme kanserlerinin hem tedavileri daha başarılı olmakta hem de yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. Bu sebeple, yürütülen toplum tabanlı taramalar yolu ile kadınlarımızın olası bir kanser gelişimi durumunda, kanser gelişim sürecini erken evrede, henüz klinik bulgular ortaya çıkmadan önce tespit etmek ve kadınlarda meme kanserine bağlı   ölüm hızını düşürmek mümkün olabilmektedir. Kanser hücreleri süt kanalından çıkıp, çevre meme dokusuna yayılmaya başladığında memede ele gelen kitle ya da sertlik olarak hissedilebilir. Bu koltuk altı lenf düğümlerine veya diğer organlara yayılabilir (metastaz). Uzak metastaz yaşamı tehdit eden bir durum olup ölümcül olabilir. Meme kanseri tedavisi kişiye özel planlanır, çünkü bu kanser çok çeşitli alt gruplar, farklı özellikler gösteren hücrelerden oluşur. Her tedavi yöntemi her kanser hücresinde aynı etkiyi göstermez. Sonuç olarak tedavi, hastanın yaşı, fizyolojisi, sağlık durumu gibi kişisel özelliklerine ve meme kanserinin türü ile evresine bağlı olarak cerrahi, radyoterapi ve çeşitli ilaç tedavilerini içeren bir kombinasyon şeklinde planlanır.

Kanseri farkındalık ayının kadınlarda oluşturmayı hedeflediği en önemli uygulamalı bilgi şüphesiz kendi kendine meme muayenesidir. Düzenli öz muayene ile kadınlar olası bir meme kanserinin ilk evrelerinde kitleyi fark edebilir ve hekim dahilinde gerekli tedbirler alınarak hastalık ciddi boyuta ulaşmadan önlenebilir. Aksi takdirde meme kanserinin ilerlemiş evrelerinde fark edilen kitlenin tedavi edilmesi çoğu kez mümkün olamıyor.

Sizin de arada kendinize ayıracağınız küçük bir zaman dilimi, meme kanserinin erken teşhisi için büyük bir fark yaratabilir. Sağlığınız için kendinize zaman ayırmak, meme kanseriyle mücadelenin en kritik adımlarından biridir. Unutmayın, erken teşhis hayat kurtarır, bu yüzden kendinize değer verin ve düzenli kontrolleri ihmal etmeyin. Meme kanseriyle mücadelede en büyük gücünüz, kendinize ayıracağınız zamandır. Sağlığınızı korumak için atacağınız her adım, sevdiklerinizle geçireceğiniz güzel günlerin kapısını aralayabilir. Hayatın koşuşturmasında kendinizi ihmal etmeden, kontrollerinizi düzenli olarak yaptırmak, meme kanserini erken yakalamanın en güçlü yoludur. Bu dünyadaki varlığınız, sevgiyle dokunduğunuz her insan için kıymetli. ‘’Farkındalığını oluştur, kendini tanı, erken tanı…’’ Sağlığınıza göstereceğiniz özen, yalnızca sizin değil, sevdiklerinizin de hayatına ışık tutacak. Kendinize zaman ayırın; geleceğiniz için, sevdikleriniz için, hayatınız için…