18 yaşındayken terziliğe çırak olarak başlayan ve daha sonrasında terzilik üzerine aldığı eğitimlerle mesleğini devam ettiren 68 yaşındaki Adalet Tosun Bağışlayıcı, 50 yıldır yaptığı mesleğini ilk günkü aşkla yapıyor.

Bağışlayıcı, şimdilerde Gaziosman Paşa Mahallesi Erdölen Sokakta işlettiği dükkanında müşterine hizmet veriyor.

 “BEN HEMEN HEMEN 50 YILDIR TERZİLİKLE UĞRAŞIYORUM”

18 yaşında terziliğe başlayan ve çocukları liseye başladıktan sonra kendine dükkan açarak ilk gün ki heyecanla mesleğine devam eden Tosun, “Ben hemen hemen 50 yıldır terzilikle uğraşıyorum. Yaşım 68 ve hala terziliğe devam ediyorum. 25 yıldır Çerkezköy’de yaşıyorum. Ben dikiş dikmeyi çok seviyordum. Kız Meslek Lisesine gittiğim için terziliğe yöneldim. Bir süre evde dikiş dikmeye başladım daha sonra dikişle ilgili eğitim verdim. Çocuklarım liseye başlayınca kendime dükkan açmaya karar verdim. Her zaman çocuklarıma şunu demişimdir, “Siz sonuna kadar okuyun, bende sonuna kadar çalışacağım. Kaç yaşında olursam olayım.” O mücadeleyle başladım. Çocuklarım da hiç beni utandırmadı, hepsi çok iyi yerlere geldiler. Emeklerimi hiç boşa çıkamadılar, bende o sevinçle daha çok çalışmaya başladım.” dedi.

“YAPILMAYACAK DİYE BİR ŞEY YOK BENDE”

Yapılamayacak diye bir şeyin olmadığını söyleyen Adalet Tosun, “Ben eskiden sıfırdan kendim kıyafet dikiyordum. Fakat zaman geçtikçe sağlığım elvermedi. Bu sefer tamire daha çok yöneldim. Tamire yöneldikten sonra çok zor tamirler geldi ama yaptıkça bir bulmaca çözer gibi yaptım işimi. Ben tamir işini bulmacaya benzetiyorum çünkü aynısını uygulaman lazım. Aynısını uygularsan o zaman başarıyı gösteriyorsun. Herkese hitap ediyorum, erkek, bayan diye bir ayrım yok bende. Erkeklere daha çok çalıştığımı zannediyorum. Kaban tamiri, ceket astarlaması, erkek gömlekleri, abiye tamiri, erkek pantolonları gibi aklınıza gelebilecek her şeyi yapıyorum. Yapılmayacak diye bir şey yok bende.” ifadelerini kullandı.

“İŞİM BEĞENİLDİKÇE KENDİ KENDİNE ÇERKEZKÖY’DE ÜN KAZANMAYA BAŞLADIM ZATEN”

İşini para için değil işçiliği beğenilsin diye yaptığını ve bu sayede Çerkezköy’de ün kazandığını söyleyen Tosun, “İlerleyen süreçlerde terziliği bırakmayı hiç düşünmüyorum. Gücümün yettiği kadar devam ettirmek istiyorum. Hiç aklımdan da geçirmiyorum zaten bırakmayı. Zaten terzilik benim için çok değerli. O kadar zahmetli ve emek isteyen bir iş ki tabi onu severek yapacaksın. Terzi işi çok sıkıcı bir iş ama seversen onu başarıyla yürütebilirsin. Terziliği de yaptıkça öğreniyorsun zaten. Ben öyle geliştirdim kendimi, her şey okulla kursla olmadı. Ben işimi severek yaptım, keyifle yaptım ama paranın arkasından koşmadım. Emeğimin karşılığını almak için uğraştım yalnızca. İşimi para için yapmadım, yaptığım işçilik beğenilsin diye uğraştım. İşim beğenildikçe kendi kendine Çerkezköy’de ün kazanmaya başladım zaten. Hiçbir zaman reklama ihtiyaç duymadım. Müşterilerimden “Uykusuz gece geçirmiyoruz kıyafetlerimizi sana getirdiğimiz zaman.”, “Bir şey alırken hemen sen aklıma geliyorsun Adalet Abla”, “Ne olursun kapatma dükkanı. Sonra kime gideceğiz, Çerkezköy’de terzi yok” gibi cümleler duyuyorum sürekli. Aslında burada çok terzi var ama beni tercih ettikleri için de ben çok mutlu oluyorum.” şeklinde konuştu.

Terziliğin dışında resim yapmak, kitap okumak ve yemek yapmak gibi hobilerinin oluğunu söyleyen Tosun, özellikle yaptığı yemekleri başkalarının beğenmesinden çok mutlu olduğunu ifade etti.

Terziliğe Adanmış Ömür1

Terziliğe Adanmış Ömür

Terziliğe Adanmış Ömür3

Muhabir: Tuba Turhan