Çerkezköy’ün Veliköy Mahallesinde yaşayan 42 yaşındaki Emre Yaman, 4 yaşındaki otizmli çocuğunun eğitimi için ihtiyaç duyulan oyuncak ve malzemelerin yüksek maliyetlerinden dolayı tahtadan kendisi üretmeye başladı.  

Yaman’ın ürettiği ürünler eğitim kurumları tarafından beğenilince, kurumlar içinde eğitmenlerin taleplerine yönelik tahta ve sağlıklı oyuncak ile materyaller üretiyor.
Üretimi artırmak ve perakende olarak satarak da gelir kaynağı oluşturmak isteyen Yaman, Veliköy’de ‘RMY Oyuncak’ isimli atölyesini açtı. 

 “İKİZLERİMİZDEN BİRİNİN OTİZMLİ OLDUĞUNU ÖĞRENDİK”

İkiz bebeklerinden birinin otizmli olduğunu öğrendikten sonra otizmle tanıştıklarını ifade eden Yaman, “Bundan 5 yıl önce ikiz çocuklarımızın olacağını öğrendik ve çocuklar doğmadan önce İstanbul’dan buraya taşındık. Buraya geldiğimde bir süre kendi mesleğim olan inşaat sektöründe çalıştım. Daha sonra pandemi döneminin başlarında piyasalar kötüleşmeye başlayınca bir cesaret örneği gösterip kendi yerimi açtım ve burada tadilat dekorasyon işleri yapmaya başladım. İkiz çocuklarımız doğduktan bir buçuk yıl sonra ikizlerimizden birinin otizmli olduğunu öğrendik. Böylelikle yeni bir süreç ve mücadele başladı bizim için.” dedi. 

Otizmli Çocuklar Için Sağlıklı Oyuncaklar Yapıyor1

“AİLELERE, ÇOCUKLARA VE EĞİTİM KURUMLARINA DESTEK OLMAK AMACIYLA ÜRETİM YAPIYORUM”

Yaman, tahtalardan oyuncak ve eğitim materyalleri yapmaya başladığı süreçten bahsetti.

Otizmli çocuğunun eğitimi için istenen materyallerin pahalı olması ve kalitesin de beğenmemesiyle kendisinin oyuncak ve materyal üretmeye başladığını dile getiren Yaman, “Biz otizmle tanıştıktan sonra eğitim süreci başladı ve ekstra maliyetler de arttı. Bende mecburen yeni iş arayışlarına başladım. Bu arada çocuğun eğitim materyalleriyle ilgili de bize çok fazla masraf yüklenmeye başladı. Sürekli bir eğitim materyali talebi oluyordu eğitim kurumlarından. Ben bu materyalleri satın alıyordum ama çok pahalıydı. Bugün ahşap bir eğitim materyali almak aileler için ciddi bir yük oluyor. Ayrıca aldığım eğitim materyallerini kalite olarak da çok uygun görmüyordum. Sonra ben bu materyalleri kendim yapmaya çalıştım ve baktım oluyor, yapabiliyorum. Piyasadan aldığım materyallerin çok çok ucuzuna mal ettiğini fark ettim. Daha sonra bu yaptığım materyalleri çocuğumun eğitim aldığı kurumlara götürdüm. Oradaki uzman eğitmenlerle görüştüm, gayet uygun olduğunu söylediler. Çok uyguna mal ettiğim için diğer ailelere de biraz katkım olsun ve benim 50 TL’ye mal ettiğim bir ürünü 200 TL’ye almasınlar diye onlara da bir desteğim olsun istedim. Böylelikle yavaş yavaş RMY Oyuncak Firması doğdu. Şuanda kendi başıma ailelere, çocuklara ve eğitim kurumlarına destek olmak amacıyla üretim yapıyorum.” ifadelerini kullandı.

Otizmli Çocuklar Için Sağlıklı Oyuncaklar Yapıyor3

ÇEŞİTLİ EĞİTİM ARAÇLARINI TEK BİR MATERYALDE BİRLEŞTİRDİ 

Çeşitli eğitim aracını tek bir parçada toplamayı amaçlayarak üretim yaptığını ifade eden Yaman, “Çocukların yeteneklerini geliştirme konusunda 3-4 farklı materyal kullanıyorduk. Ahşap oyuncak imalatı sürecimiz başladıktan sonra benim asıl amacım 3-4 farklı materyali tek bir materyalde birleştirmek oldu. Zemin şekil ilişkisi, renk eğitimi, geometrik şekiller bunların hepsi için ayrı ayrı materyal almak yerine bütün bu becerileri tek bir materyalde toplayıp tek bir materyalle işi çözmek çok daha mantıklı. Eğitmenlerde bir konuda çocuğu geliştirmek istediklerinde kendileri de bir şeyler tasarlıyorlar. Genelde bunu kağıttan ya da kartondan yapıyorlar ve derste bunları kullanıyorlar fakat ders sonunda o materyaller çöpe gidiyor. Ahşap materyal üretmenin amacı uzun ömürlü ve sağlıklı bir materyal olmasıydı. Bende eğitmenlerimizde de iş birliği yaparak, onlardan da fikirler alarak yeni materyaller üretmeye yoğunlaştım. Böylelikle hem aileler için hem de eğitmenlerimiz için bir avantaj sağlamak istedim. Piyasada olmayan, çocuklara katkı sağlayacak ve yararlı olacak materyalleri ahşap olarak üretip hayata geçirmek RMY Oyuncak olarak en büyük hedefimiz.” dedi.

Otizmli Çocuklar Için Sağlıklı Oyuncaklar Yapıyor4

“KENDİ MATERYALLERİMİN TASARIMLARINI DA YAPIYORUM”

55 materyal tasarımı hayata geçirdiğini bunun dışında 250-300 kadar da tasarım aşamasında olan materyalinin olduğunu ifade eden Yaman, “Piyasada Montessori eğitim sistemine dayalı materyallerin dışında kendi materyallerimin tasarımlarını da yapıyorum. Şuan için yaklaşık 55 materyal tasarımım var hayata geçirdiğim bunun dışında 250-300 kadar da tasarım aşamasında olan, çalışılmayı bekleyen materyalim var. Dediğim gibi ailelerimize ve eğitim kurumlarımıza çocuklarımız odaklı olarak fayda sağlamak amacıyla biz bu işi yapıyoruz. Bundan dolayı üretimlerimizde maliyet hesaplarından sonra çok fazla kar amacı gütmüyoruz. 50 ila 250, 300 lira arasında eğitim materyallerimiz mevuttur. İmalatımızı ve perakende satışımız Veliköy’de bulunan atölyemizde yapıyoruz. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarımızdan da, kendi resmi internet sitemizden de satışlarımız devam ediyor.” şeklinde konuştu.
 

Muhabir: Tuba Turhan