CHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında dikkat çeken bir harekete imza attı.

TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak, meme kanserinde erken teşhisin hayati önemine vurgu yapan Yontar, kendi tedavisinin devam ettiğini belirterek konuşmasının sonunda peruğunu çıkardı. Bu anlamlı hareket, tüm milletvekillerinden büyük alkış aldı.

Yontar, farkındalık yaratmak adına Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunarak, yerel yönetimler, üniversiteler ve sağlık kuruluşları ile iş birliği yaparak kadınların meme kanseri tarama ve tedavi süreçlerine dair bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, HPV aşısının rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuğunu vurgulayarak, bu aşının her kadına ücretsiz sunulmasının önemini dile getirdi.

“MEME KANSERİ ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA KADINLARDA EN SIK RASTLANAN KANSER TÜRLERİNDENDİR”

Yontar yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı üzerine gündem dışı söz aldım. Yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir, aynı zamanda da rengi pembedir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık rastlanan kanser türlerindendir. Bir kadının yaşam süresi boyunca meme kanserine yakalanma riski yüzde 13'tür. Yani 8 kadından 1'inin meme kanserine yakalanma riski her zaman mevcuttur. Çevre kirliliği ve tağşiş gıdalar dolayısıyla bu sayı her gün giderek artmaktadır. 

“ERKEKLERDE DE MEME KANSERİ RİSKİ VARDIR”

Meme kanserinde risk teşkil eden faktörler olduğu gibi etmeyenler de mevcuttur, değiştirilemeyen faktörler de vardır. Hareketsiz yaşamımızı, beslenme düzenimizi, aşırı kiloyu, alkol ve sigara kullanmayı azaltarak, yağlı ve tatlı yiyeceklerle beslenmeyi bırakarak, hiç doğum yapmış olmamayı, 35 yaşından sonra anne olmayı, hiç bebek emzirmeme gibi bazı faktörleri değiştirebiliriz. Fakat değiştiremeyeceğimiz faktörler de var meme kanserinde, mesela kadın olmak fakat emin olun erkeklerde de meme kanseri riski vardır. Aynı zamanda yaş almak, aile geçmişi ve genetik faktörler, belirli gen mutasyonlarını taşıyor olmak, kişisel kanser öyküsüne sahip olmak, yoğun meme dokusuna sahip olmak gibi bazı faktörler de maalesef ki mevcut ve değiştirilemez. Memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin ele gelmesi veya hissedilmesi meme kanserinin en sık rastlanılan belirtisidir. Bundan dolayı, kadınların meme dokularında meydana gelen değişikliği erkenden fark edebilmeleri için kendi kendilerini elle muayenenin önemi çok önemlidir. 

“ERKEN TANIYLA MEME KANSERİNE BAĞLI ÖLÜMLERİN ÖNÜNE GEÇİREBİLMEKTE”

Önceden 40 yaş sonrası tavsiye edilen fakat bugün 30 yaşlarına indirgenen taramaların her yıl yapılması gerekiyor. Bu taramaların başında jinekolojik muayene ve klinik meme muayenesinin muhakkak yapılması gerekmekte, bunu takiben mamografi ve bunu da destekleyecek ultrasonografinin yapılmış olması gerekmekte. Erken tanıyla meme kanserine bağlı ölümlerin önüne geçirebilmekte ve hastalığın derecesine bağlı olarak da tedavi şekli daha hafif ve daha rahat geçmektedir. Bunun için Sağlık Bakanlığının yerel yönetimlerle, üniversitelerle, okullarla ve sağlık kuruluşlarıyla iş birliği yaparak kadınlarımızın meme kanseri konusunda farkındalığı artırılabilir ve taramaları yapılabilmelidir.

HPV AŞISI

Bunun yanı sıra, rahim ağzı kanserine karşı yüksek düzeyde koruma sağlayan HPV aşısı ergenlikten itibaren yaş sınırı olmaksızın her kadına uygulanabilmelidir. HPV aşısını rutin olarak uygulayan ülkelerde yapılan araştırmalar aşının bu kanserden yüzde 80 oranında koruduğunu göstermiştir. Rahim ağzı kanserine yakalanmamak için HPV aşısının ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanması bu süreçte büyük önem kazanmaktadır. 

“TÜM KADINLAR ADINA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM”

İktidar milletvekilleri, sakın "Bütçe yok. Tasarruf tedbirleri kapsamında bunları karşılayamıyoruz." demeyin. Emin olun aşıların maliyeti yandaşlara ait sildiğiniz vergiden daha azdır. Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu'na ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş'a bu aşıları ücretsiz sağladıkları için huzurunuzda, tüm kadınlar adına çok teşekkür ediyorum.

“KETEM'LERİN SAYILARININ ARTIRILMASI GEREKMEKTE”

Erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu bu süreci yaşayan ve şu anda tedavisi devam eden biri olarak belirtmek istiyorum. Asla "Ben kansere yakalanmam." demeyin, yılda bir defa yaptırmanız gereken tüm tetkikleri ücretsiz olarak KETEM'lerde yaptırabilirsiniz fakat KETEM'lerin sayılarının artırılması gerekmekte ve buralara da doktorların atanması gerekmektedir. Mamografinin aynı anda ultrasonografiyle tamamlanması gerekmekte. Mamografi cihazları daha çok özel sağlık sektöründe bulunmakta bunu devlette de çoğaltmalıyız. Dikkatinizi çekerim, konu hakkında bilgilenmek için ayrıca MEMEDER'lere de başvurabilirsiniz. 

“SAÇINIZIN DÖKÜLMESİNDEN DE ASLA KORKMAYIN”

Bu hastalığın vücudunuzda yarattığı bazı değişiklikler var; ameliyat sonrası memenin küçülmesi veya tamamen alınması, vücut direncinin azalması, saç dökülmesi ama bunlardan asla korkmayın. Sizin vücudunuz her şeyden önemli, öncelikle vücudunuzu sevin. Biz kadınlar emin olun çok güçlüyüz, yaşamak güzel fakat sağlıkla, sağlıklı yaşamak ve yaş almak her şeyden daha güzel diyerek Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. Asla, asla, saçınızın dökülmesinden de asla korkmayın.”
 

Muhabir: Tuba Turhan