1984 yılından beri deri mont üretimi ve tadilatı yapan, Çerkezköy’de de Erkan Deri işletmesiyle 1992 yılından beri hizmet veren 57 yaşındaki Özkan Güneş, 32 yıldır geçimini Çerkezköy’de deri mont üretimi ve tadilatı yaparak sağlıyor. Güneş, son zamanlarda deri satışlarının düşmesine rağmen tadilata olan talebin arttığını belirtti.

Güneş, ayrıca usta yetiştirmek için mesleki eğitim ve devlet desteğinin kritik olduğunu vurguladı.

“DERİ MONT İLE İLGİLİ BÜTÜN SORUNLARI ÇÖZÜYORUZ”

Deri mont ile ilgili bütün sorunları çözdüklerini belirten Güneş, “Deri üretimi ve deri tamir, boyayla ilgili 1992 yılından beri Çerkezköy’de hizmet veriyorum. Şu anda hala hizmete devam ediyoruz. Deri mont ile ilgili bütün sorunları çözüyoruz. İnsanların alım gücü düştüğü için deri mont satışlarımızda da bir düşüklük var tabi ama biz sadece üretim yapmıyoruz. Deri satışı azalıyorsa tadilatı artıyor. Şu anda da deri tadilatına olan artış bir hayli çok. Vatandaşlar hiç giyilemeyecek durumdaki deri montlarını bile tadilat yaptırmaya çalışıyor. Deri montun durumuna göre tadilat sonrası yüzde 100 yeni gibi olmasa bile yeniye yakın oluyor. Sipariş üzerine deri mont üretimimiz var. Bir deri montu yapmam yaklaşık bir haftayı buluyor. Üretim aşamasında mümkün olduğunca isteklere cevap vermeye çalışıyoruz. Deri mont fiyatları modeline göre 4 bin ile 5 bin TL arasında değişiyor.” dedi.

Çerkezköy'de 32 Yıllık Deri Ustası

“BU DÜKKANI DEVAM ETTİRECEK BİRİ MAALESEF YOK”

Kendisinden sonra işletmesini devam ettirecek birinin olmadığını ifade eden Güneş, “Yarın öbür gün bu işi bırakmaya karar verdiğim zaman muhtemelen herkes deri montunu alacak, kullanacak, tadilat yaptıramadığı için eskiyince atacak. Şu anda zaman bu noktaya doğru gidiyor. Benden sonra bu dükkanı devam ettirecek biri maalesef yok. Bu devam ettirme olayı bizden kaynaklı bir durum değil eğitime girmesi gereken bir konu. Bu meslek sadece burada öğretilemez. Çünkü çocuklar eğitime gidiyor eğitime gidince de yaşı geçiyor. Eski çıraklık dönemleri ilkokul bittikten sonra başlıyordu aşama aşama öğreniliyordu ama şu anda çıraklık olamayacağına göre bu mesleklerin eğitimle öğretilmesi gerekiyor. Bu işi bilen ustaların atölyelerde değil de, okullarda mesleki eğitim vermesi gerekiyor ama maalesef o sistem olmadığı için bu meslekler bitiyor.” şeklinde konuştu. 

Çerkezköy'de 32 Yıllık Deri Ustası3

“DEVLETİN DESTEĞİ OLMASI GEREKİYOR”

Devletin usta yetiştirme konusunda desteğinin olması gerektiğini vurgulayan Güneş, “Bana işi hiç bilmeyen biri geldiği zaman ben asgari ücret istiyorum diyecek. Sana hiçbir yardımı olmayan birisi, yanımda sadece seyredecek ve asgari ücret ver diyecek. Bu da bize sıkıntı oluyor. Belli bir potansiyele ulaştıktan sonra asgari ücret değil tam tersi fazla ücreti de verebilirsin ama ilk etaplarda hiçbir şey yapamayacak birine asgari ücret de veremezsin. Burada ancak devletin desteği olması gerekiyor. Sana demesi lazım al bu kişiyi eğit, işi öğrenene kadar maaşını ben vereceğim ondan sonra bu kişinin ücretini sen vereceksin. Bunu yapmıyorsa okullarda bu mesleklerle ilgili bölümler açacak, ustaları okula çağıracak. Okullarda usta yetiştirecek. Bunun başka yolu yok. Bu meslekler liselerde öğretilse gelecek açısından usta sıkıntısı çekilmeyecek. Belki gelecekte biten bu sektör yeniden canlandırılıp ekonomiye katkıda bulunacaklar. Şu anda bu ürünler tam olarak ülkemizde üretilmiyor, dövizimiz hep dışarıya gidiyor.” dedi.
 

Muhabir: Barış Karapaça