Ziraat Mühendisi İlker Öztürk, Çerkezköy ve çevre ilçelerde kuraklığın ve ekonomik şartların çiftçiler ile tarım üzerindeki etkisi hakkında konuştu.

 “MALİYETLERİ KARŞILAYACAK VERİM ALINAMADI”

Verimin önceki yıllara göre düşük olduğunu dile getiren Öztürk, çiftçinin umduğunu bulmadığını dile getirdi.

Öztürk, “Verim önceki yılların ortalamalarına göre şu anda düşük. Beklenen, istemen, maliyetleri karşılayacak verim alınamadı. Aynı şekilde birim fiyatlar tutmuyor. Önceki yıl bir dekardan 400-450 kilo buğday biçen çiftçi, bu yıl 300-350 kilo buğday alabiliyor. Metrekareden alınan ürün az olunduğu için karşılığında alınan para da az oluyor. Yani yaptığı hizmetin karşılığını tam olarak alamamış oluyor. Önceki yıl da örnek veriyorum 30 kilo üre, 20 kilo taban gübresi kullanılıyordu yine birim maliyetlere katlanıyordu. Bu yıl da katlandı ama istediği miktarda ürünü alamadı çiftçi.” dedi.

Ziraat Mühendisi Öztürk

“ARTIK EKİM NORMLARIMIZIN DA DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”

Trakya’da yağış normunun çok ciddi anlamda bozulduğunu ifade eden Öztürk, “Bunun temel sebeplerinden biri küresel ısınma gösteriliyor ama onun dışında da artık ekim normlarımızın da değişmesi gerekiyor. Örnek veriyorum daha önce eylül, ekim ayında buğday ekiliyordu. Şu anda kasım ayını geldi, artık aralık ayına geçmek zorunda kalıyor buğday ekimleri. Tabi bu geç ekimler verimlere de etki ediyor. Hem yağış normlarının kısalması, yağış sürelerinin kısalması, bu ekim normlarının değişmesi problem yaratıyor. Bu da aynı şekilde kuraklıkla ilişkilendirilecek bir süreç. Haziran ayında kuraklığın olması, temmuz ayında yoğun kuraklığın olması çiftçi için büyük bir problem. Nisan ayında da doğru düzgün yağmur yakalayamadık. Bir miktar mayıs ayında yağmur yakaladık. Onun dışında bir yağmur yakalayamadık. Bu da dekardaki verim miktarını aşağıya düşürdü.” şeklinde konuştu.

“İLK GELEN VERİMLER ÇOK DÜŞÜK SEVİYELERDE”

Ayçiçeğinde beklentilerin şu anda çok kötü durumda olduğunu belirten Öztürk, “Normalde çiftçi buğdaydaki zararını ayçiçeğinden çıkarıyordu. Trakya’da ekim nöbeti yapılıyor. Bir yıl buğday ekiyor, bir yıl ayçiçeği ekiyor. Haziran, temmuz ayında buğdayını biçiyor, ağustos, eylül ayında da ayçiçeğini biçiyor ama şu anda ilk gelen verimler çok düşük seviyelerde. Bırakın kar etmeyi, dekarda harcadığı birim maliyeti çıkartamıyor şu anda çiftçiler. Önümüzdeki dönemde fiyatlandırmalar yapılacak. TMO bir önceki buğday fiyatlandırmasında çiftçiyi mutlu edemedi. Genel olarak çitçi şu anda fiyatlamalardan mutsuz.” dedi.

Ziraat Mühendisi Öztürk1

“UFAK ALANLARDA YAPILAN ÇİFTÇİLİK KARLILIKTAN ÇOK UZAKTA”

Artık ufak alanlarda yapılan çiftçiliğin karlılıktan çok uzakta olduğunu vurgulayan Öztürk şu ifadelere yer verdi:

“Ufak alanlarda yapılan çiftçilik, çiftçiyi zarara götüren, çiftçiyi elindeki maldan da eden bir sürece dönüştü. 200 dekar, 300 dekar işleyen bir insan eskiden çok daha iyi paralar kazanıyordu. Şu anda bu insanlar iyi paralar kazanamıyor. Ellerindeki tutmak için mücadele veriyorlar. Çiftçiler birim maliyetlerini düşürecek doğru hesaplamalar yapmalı. Artık daha büyük alanlarda çiftçiliğin yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Küçük çiftçinin hayatta kalma şansı kalmadı artık.”

Muhabir: Barış Karapaça