Çerkezköy’de 10 yıldır otomotiv sektöründe hizmet veren Kardeşler Otomotiv işletme sahibi Metin Şimşek, araç alım-satımı yapılırken 'sazan sarmalı' olarak adlandırılan dolandırıcılık türüne karşı vatandaşların dikkatli olması uyarısında bulundu.

“ÇERKEZKÖY’DE DOLANDIRICILIK OLAYLARI ÇOK ARTTI”

Çerkezköy’de araç alım-satımı sırasında noterliklerde dolandırıcılık olaylarının artışına dikkat çeken Şimşek, “Araç alırken veya satarken, Çerkezköy’de son zamanlarda noterlerde dolandırıcılık olayları artmaya başladı. İnsanlar bu şekilde dolandırılıyor. Bu dolandırıcılık yöntemine emniyette 'sazan sarmalı' deniyor. Dolandırıcılar, alıcı ile satıcıyı bir araya getiriyor ancak kendileri ortada yoklar. Telefonlar üzerinden durumu idare ediyorlar. 'Parayı bana göndereceksin, notere gelen benim yeğenim' diyorlar. Parayı dolandırıcıya gönderiyorlar, o da satıcıya göndereceğini söylüyor. Sonuç olarak satışı yapıyorlar ama para ellerine ulaşmıyor. Çerkezköy’de noterlerde bu şekilde çok büyük dolandırıcılıklar oluyor. İnsanlar bu konuda dikkatli olmalı. Arabayı kimden alıyorlarsa, parayı ona göndermeliler ya da kimden satıyorlarsa parayı o kişiden almalılar. Farklı isimlerden para kabul etmemeliler. Ayrıca, bu alışveriş sırasında aracın plakasını ve alım bedelini mutlaka belirtmeliler. Son zamanlarda Çerkezköy’de bu tür dolandırıcılık olayları çok arttı.” dedi.

“KESİNLİKLE ARAÇLARININ FOTOĞRAFLARINI YOLLAMASINLAR”

Vatandaşları internet sitelerinde sahte ilanlar ve kaparo konusunda da uyaran Şimşek, “İkinci el araçların satıldığı internet sitelerinde sahte ilanlar da çok yaygın. Örneğin, siz bir internet sitesine aracınızın ilanını koyuyorsunuz, biri sizi arıyor ve arabanızı beğendiğini, almak istediğini söylüyor. Daha sonra ise 'aracın resimlerini bana yollar mısın' diye soruyor. Kesinlikle göndermemelisiniz. Çünkü aracın resimleri zaten o sitede mevcut. Fotoğraf gönderdiğinizde dolandırıcı bu resimleri başka bir siteye ya da aynı siteye koyarak arabanızı sahte bir şekilde ucuz fiyatla satışa çıkarıyor. Bu şekilde dolandırıcılık yapıyorlar. İnsanlar, kaparo verirken çok dikkatli olmalı. Yüksek miktarda kaparo vermemeliler, cüzi bir miktar göndermeliler. Ayrıca, kaparoyu gönderirken açıklama kısmına mutlaka 'araç kaparosu' diye belirtmeliler. Böylece savcılığa başvuru yaptıklarında hak talep edebilirler. Kaparoyu gönderirken aracın plakasını da mutlaka eklemeliler ve yüksek miktarda kaparo göndermemeye özen göstermeliler.” dedi.

“SAZAN SARMALI DOLANDIRICILIĞI NEDİR?”

Sazan sarmalı dolandırıcılığı, genellikle internet veya sosyal medya üzerinden başkasına ait bir aracı kendi aracıymış gibi göstererek gerçekleştirilen bir dolandırıcılık yöntemidir. Dolandırıcılar, kendilerini gerçek bir araç sahibi gibi göstererek alıcıyı çeşitli tuzaklara çekerler. Gerçekte var olmayan, yüksek fiyatlı bir aracı farklı sebeplerle düşük fiyata satar gibi yaparlar. Alıcı ise bu ilanları görüp uygun fiyatlı bir araç bulduğunu düşünerek dolandırıcının tuzağına düşer.
 

Muhabir: Barış Karapaça