Türkiye'nin ilk kadın voleybolcusu lakabı 'Uçan Parmak' olan Gürayman Sabiha Gürayman, 1925'de kadın şubesi olmadığından, Fenerbahçe erkek voleybol takımında oynamak zorunda kaldı. Aynı zamanda hem teknik üniversiteye girmiş, hem de köprü yapımında yer alan ilk kadın mühendis olmuştur.

SABİHA GÜRAYMAN KİMDİR?

Sabiha Gürayman 1910 yılında Manastır'da dünyaya geldi. İlköğrenimini Beşiktaş Esma Sultan İlkokulu'nda okudu. 1925'te Nişantaşı Kız Ortaokulu'nu bitirdi; ardından İstanbul Kız Lisesi'ne devam etti.

1927'de Yüksek Mühendis Mektebi'ne (bugünkü İstanbul Teknik Üniversitesi) girdi.

O yıl ilk defa kız öğrenci alan okulun ilk kız öğrencisi idi. 1933 yılında bir diğer kız öğrenci olan Melek Hanım (Erbil) ile birlikte okuldan mezun oldu ve Türkiye'nin ilk kadın inşaat mühendisi unvanını aldı.

Üniversite yıllarında voleybol sporu ile ilgilenen Sabiha Rıfat Hanım, Fenerbahçe erkek voleybol takımının kaptanlığını üstlendi. (1928 veya 1929)

Çalışma hayatına Ankara Bayındırlık Müdürlüğü'nde başladı, daha sonra Bayındırlık Bakanlığı'na geçti. Ülkenin değişik yerlerinde birçok okul, hükümet konağı ve resmi binanın yapımında görev aldı. Anıtkabir ve TBMM inşaatlarında 10 yıl çalıştı. İnşaatı sırasında başmühendisliğini yaptığı Anıtkabir'in Hürriyet Kulesi'nde bir fotoğrafı sergilenmektedir. Ankara'nın Beypazarı ilçesinde "Kemer Köprüsü"'nün inşaatında çalışması nedeniyle köprü yöre halkı nedeniyle "Kız Köprüsü" olarak isimlendirildi.

1939 yılında yüksek mühendis Remzi Gürayman ile evlenen Sabiha Rıfat Hanım'ın çocuğu olmadı.

1963 yılında emekli olan Gürayman, 1993'te eşini kaybettikten sonra İzmir'e yerleşti. 4 Ocak 2003 tarihinde hayatını kaybeden Gürayman, Doğançay Mezarlığı'na defnedildi.

Editör: Ayşe Nur Özdemir