Tarihi ve kültürü ile ünlü olan Tekirdağ’ın yemekleri de gezmeye giden vatandaşlar tarafından oldukça ilgi görüyor. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Tekirdağ köftesi ise Tekirdağ’a yolu düşenlerin mutlaka yemesi gereken yemeklerden yalnızca biri. Bu lezzeti deneyimleyenlerin en çok araştırdığı soru ise Tekirdağ köftesi nasıl yapılır? Tüm püf noktalarıyla birlikte tarifi paylaştık!

Tekirdağ Köftesi Nasıl Yapılır?

Tekirdağ köftesine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi verilmiştir. Bunun da etkisiyle Tekirdağ köftesi, damak tadına güvenenlerin gözde yemeklerinden olmuştur. 

Tekirdağ köftesi evde de yapılabilecek yemeklerden biri. Bu nedenle birçok kişi Tekirdağ köftesi nasıl yapılır sorusuna yanıt arıyor. Haliyle bu köfteyi diğerlerinden ayıran özellikleri de merak ediliyor.

Tekirdağ köftesinde yumurta var mı sorusu ise en çok merak edilen konulardan biri oluyor. Tüm malzemelerle birlikte orijinal tarifi paylaşıyoruz…

Tekirdağ köftesi malzemeleri:

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 dilim ekmek ya da galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım yemek kaşığı irmik
  • 4 yemek kaşığı su
  • Yarım çay kaşığı karbonat(silme)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı pul biber

Sosun malzemeleri:

  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı domates sosu veya rendelenmiş domates
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı tuz

Yapılışı:

  • Köfte harcı için kıymayı yoğurma kabına alınır. Eğer ekmek kullanılacaksa ayrı bir kapta ekmeği az su ile ıslatıp yumuşatılır.
  • Kıymanın üzerine rendelenmiş soğan ve sarımsak, ekmek içi ya da galeta unu, 4 yemek kaşığı kadar su eklenir. 
  • Üzerine bütün baharatlar da eklenip iyice yoğurulur.
  • Son olarak yumurta, irmik ve karbonat eklenir yaklaşık 10 dakika boyunca yoğurmaya devam edilir.
  • En son ise köfte harcı 10 kez yukarı kaldırılıp kaba sertçe vurulur. (Bu işlemin mutlaka yapılması gerekir.
  • Hazır olan köfte harcının üzeri streç filmle kapatılır ve dinlenmeye bırakılır.
  • Dinlenmiş olan köfte harcı uzun ince olacak şekilde parmak şeklinde şekillendirilir.

Pişirilmesi:

  • Yapışmaz yüzeyli bir tavaya biraz yağ konur.
  • Şekillendirilen köfteler tavada arkalı önlü kızartılır.

Sosun yapılışı:

  • Bütün malzemeler bir araya getirilerek karıştırılır.
  • Sos ister ya ayrı bir şekilde ya da kızartılan köftelerin üzerinde servis edilir.

Tekirdag Koftesi Nasil Yapilir 1

Tekirdağ Köftesi Püf Noktaları Nelerdir?

Köfte severlerin dikkatini çeken Tekirdağ köftesi nasıl yapılır detaylarıyla sizler için yazdık. Ama bu defa da evde deneyip Tekirdağ’da yediği köftenin tadını alamayanlar Tekirdağ köftesinin püf noktalarını araştırmaya başladı.

Tekirdağ köftesinin püf noktaları şu şekildedir:

  • Köfte yapımında kullanılan kıyma hem dana, hem de kuzu eti karışık olursa daha lezzetli olacaktır.
  • 10 kez yukarı kaldırılıp kaba sertçe vurulma işlemi, malzemelerin özdeşleşmesi için mutlaka yapılmalıdır.
  • Eğer vaktiniz var ise köfte harcının 1 gece buzdolabında dinlendirilmesi irmiğin şişmesini ve köftenin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
  • Köfteleri yağda kızarttıktan sonra mutlaka kağıt havlu yardımı ile fazla yağını süzdürülmesi ise fazla yağlı olmaması için önemlidir.

Tekirdag Koftesi Nasil Yapilir 2

Tekirdağ Köftesi Neden Önemlidir?

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nın  (TSO) 2020 yılında yaptığı açıklamaya göre, Tekirdağ köftesi coğrafi işaret başvurusu olumlu değerlendirilmiştir.

Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde Tekirdağ köftesinin yayımlanmasının ardından tescile hak kazanmıştır.

Tekirdağ TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay: Yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen Tekirdağ köftesinin kentin en önemli ürünlerinin başında geldiğini, hastalıktan ari bölgede doğal ortamda yetişen hayvanların etlerinin, maharetli ustalar tarafından özenle seçilerek en doğal ve en sağlıklı haliyle hazırlandığını ifade etmiştir. Bu vesileyle marka olma yoluna giren Tekirdağ köftesi hem ülkemiz hem de Tekirdağ halkı için önemli bir yere sahip olmuştur.

Muhabir: Mualla İclal Aldoğan