Her yıl bu tarihte; sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel olaylar olmaktadır. 14 Ekim tarihinde yaşanan bazı önemli olaylar.


1808 - Nizam-ı Cedid, Sekban-ı Cedid adıyla yeniden kuruldu.
Toplantıda alınan kararlar Sened-i İttifak adı verilen bir belgede toplandı. Kadı Abdurrahman Paşa da bu belgeye imza attı (7 Ekim 1808). Bu belgeye göre ayanlar, hükumet emirlerini yerine getireceklerine söz verdiler. Nizam-ı Cedid ordusu Sekban-ı Cedid adıyla yeniden kuruldu, başına da Kadı Abdurrahman Paşa atandı.

1882 - Pencap Üniversitesi (Pakistan) kuruldu.
Pakistan'ın en eski ve en büyük kamu sektörü üniversitesidir. Pencap Üniversitesi, Lahor. Gujranwala , Jhelum ve Khanspur'da kampüsleri bulunan üniversite, Ekim 1882'de Simla'da yüksek öğrenim kurumları kurma toplantısının ilkinin toplanmasının ardından İngiliz hükümeti tarafından resmen kuruldu.

1913 - Birleşik Krallık'ta kömür madeni kazası; 439 kişi öldü.
Senghenydd kömür ocağı felaketi , Senghenydd patlaması olarak da bilinir , 14 Ekim 1913'te Galler, Glamorgan, Caerphilly yakınlarındaki Senghenydd'deki Universal Kömür Madeni'nde meydana geldi. 439 madencinin ve bir kurtarma görevlisinin ölümüne neden olan patlama, Birleşik Krallık'taki en kötü maden kazasıdır . Güney Galler Kömür Sahası'ndaki Universal Kömür Madeni, çok talep gören buhar kömürü çıkarıyordu . Bölgedeki kömür damarlarının bir kısmı, metan ve hidrojenden oluşan son derece patlayıcı bir gaz olan yüksek miktarda grizu içeriyordu.

1915 - I.Dünya Savaşı: Bulgaristan Krallığı, İttifak Devletleri'ne katıldı.
Balkanlar'da üstün devlet konumuna yükselmek isteyen Bulgaristan, 1915 yılında Almanya, Avusturya-Macaristan ve Osmanlı Devleti ile birlikte İtti- fak bloğuna girerek Birinci Dünya Savaşına katılmıştır.

1920 - Finlandiya ve Sovyet Rusya, bazı bölgeleri değiştirerek sınırı belirleyen, Tartu Antlaşması'nı imzaladı.
Tartu Antlaşması Finlandiya ve Sovyet Rusya arasında, 14 Ekim 1920'de 4 aylık görüşmeler sonucu imzalanmıştır. Antlaşma ile taraflar arasındaki sınır, Fin İç Savaşı'ndan sonra çizilmiştir.

1925 - Türkiye'de ilk betonarme köprü, Büyük Menderes nehri üzerinde yapıldı.
İzmir’de, Ödemiş – Adagide yolunda Küçük Menderes nehri üzerinde yapılmıştır. Türkiye'nin İLK betonarme köprüsüdür.

1933 - Almanya, Cenevre Silahsızlanma Konferansı'ndan ve Milletler Cemiyeti'nden ayrılacağını açıkladı.
Konferans sebebi, dünya barışını devam ettirmek adına, bütün ülkelerin silahlarına kısıtlama getirilmesiydi. Adolf Hitler iktidara geldikten sonra hem konferanstan, hem de Milletler Cemiyeti'nden çekilme kararı almıştır.

1947 - Amerikalı test pilotu Chuck Yeager, ses duvarını aştı.
Gölü üzerinde 45.000 ft (13.700 m)  yükseklikte X-1 Glamorous Glennis'i uçururken Mach 1.05 hızında düz uçuşta ses hızını aştı. Görevin başarısı, 10 Haziran 1948'e kadar yaklaşık sekiz ay boyunca kamuoyuna duyurulmadı.

1950 - Kore'ye Türk askerî birliği ulaştı.
Limana gelen Türk askerleri, hazırlıkların ardından 21 Kasım 1950'de bugün Kuzey Kore tarafında olan Kunuri'ye ulaştı. Güney Kore Savunma Bakanlığı kaynaklarına göre, savaşa 21 bin 212 askerle toplamda 4 tugayla katılan Türkiye, asker sayısı bakımından Kore Savaşı'na katılan 16 ülke arasında 4'üncü sırada yer aldı.


1964 - Martin Luther King, şiddetsizlik yoluyla ırksal eşitsizlikle mücadele ettiği için Nobel Barış Ödülü'nü aldı.
King, 14 Ekim 1964'te şiddet içermeyen direniş yoluyla ırksal eşitsizlikle mücadele ettiği için Nobel Barış Ödülü'nü kazandı. Son yıllarında odak noktasını yoksulluğa ve Vietnam Savaşı'na karşı muhalefeti de içerecek şekilde genişletti. King, 4 Nisan 1968'de Memphis, Tennessee'de bir suikast sonucu öldürüldü.

1964 - Tokyo'daki Olimpiyat Oyunları'nda, Türk Serbest Güreş Millî Takımı şampiyon oldu.
Tokyo'ya favori olarak giden Serbest Güreş Milli Takımımız ancak bir şampiyon çıkarabildi. Atletizm, güreş, halter ve yelken dallarında katıldığımız oyunlarda serbestte İsmail Ogan altın, Hüseyin Akbaş, Hasan Güngör, Ahmet Ayık gümüş, Hamit Kaplan bronz madalya aldılar.

1968 - Amerikalı astronotların yörüngedeki ilk canlı TV yayını Apollo 7 ekibi tarafından gerçekleştirildi.
Apollo 7, 11 Ekim 1968'de Florida'daki Cape Kennedy Hava Kuvvetleri Üssü'nden fırlatıldı ve on bir gün sonra Atlas Okyanusu'na indi. CSM'nin kapsamlı testleri yapıldı ve ayrıca bir Amerikan uzay aracından ilk canlı televizyon yayını yapıldı.

1968 - Avustralya'nın Meckering kentinde 6,8 şiddetinde bir deprem meydana geldi.
Batı Avustralya'nın Meckering kasabası 14 Ekim 1968'de bir depremle sarsıldı. Deprem, Yerel saatle 10:58:52 , 6.5 büyüklüğünde bir an ve IX ( Şiddetli ) maksimum Mercalli yoğunluğu. Toplam hasar 2.2 milyon dolara ulaştı ve 20-28 kişi yaralandı.

1969 - Olof Palme İsveç Başbakanı oldu.
Palme, 1969'dan 1986'daki suikastına kadar İsveç Sosyal Demokrat Partisi'ne liderlik etti. Başbakan Tage Erlander'in uzun süreli himayesinde olan, 1969'da İsveç Başbakanı oldu ve Privy Council Hükümeti'ne başkanlık etti.

1973 - Kutsal Yom Kippur gününde, Mısır ve Suriye orduları İsrail'e saldırdı.
Yom Kippur, yani ''Kefaret Günü'', Yahudilerin en önemli dini bayramı. 1967'deki savaşta kaybettikleri toprakları diplomatik yollardan geri alamayan Mısır ve Suriye, 1973'teki Yom Kippur bayramı sırasında İsrail'e karşı taarruza girişti. Bu çarpışmalar, Ramazan Savaşı diye de anılır.

1982 - Yaşar Kemal, Fransa'da Uluslararası Cino del Duca Ödülü'nü kazandı.
1982 yılında Yaşar Kemal'e verilen Uluslararası Cino Del Duca Ödülü'ne bu yıl Amerikalı yazar Joyce Carol Oates değer görüldü. Şimdiye dek Nobel edebiyat ödülüne göz kırpmakla yetinen Amerikalı yazar Joyce Carol Oates, Pazartesi günü Fransa'nın en yüksek meblağlı kitap ödülünü kazandı.

1987 - Yerli üretim ilk F-16 savaş uçağı, Şener Koltuk tarafından test edilerek Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesine katıldı.
Koltuk 14 Ekim 1987'de 86-0068 kuyruk numaralı ilk F16'yı başarıyla uçurdu. TAI'de görev yaptığı 18 yıl boyunca test pilotu ve uçuş işlemleri müdürü olarak, üretilen tüm F-16 uçaklarının test uçuşlarını tamamlayarak Hava Kuvvetlerine teslimatında büyük rol oynadı.

1991 - Birmanya muhalefet lideri Aung San Suu Kyi, Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.
Aynı zamanda diplomatlık, eğitim bakanlığı, enerji bakanlığı görevlerinde bulundu. Budist olan Su Çi, Myanmar askerî diktatörlüğüne karşı gösterdiği barışçıl ve şiddetsiz mücadeleyle 1990 yılında Rafto ve Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü'nü, 1991 yılında da Nobel Barış Ödülü'nü kazandı.

2022 - Bartın'ın Amasra ilçesinde bir madende patlama meydana geldi.
Süreç Bartın'ın Amasra ilçesindeki TTK Amasra Müessesesine ait maden ocağında 14 Ekim 2022'de saat 18.15 sıralarında meydana gelen patlamada 41 işçi hayatını kaybetmiş, 11 işçi yaralanmıştı. 1 işçi sevk edildiği hastanede 4 Kasım 2022, 1 işçi de 5 Nisan 2023'te tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti.
 

Muhabir: Mualla İclal Aldoğan