İSTANBUL (AA) - Sivil toplum kuruluşları (STK), "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgede yaraları sarmak için insani yardım çalışmalarına devam ediyor.

Okçular Vakfından yapılan açıklamaya göre, AFAD'ın ifade ettiği doğrultuda katkı sağlayabilecek personel, arama kurtarma ekiplerine destek olması için sahada görevlendirildi.

Vakıf, başlatılan yardım kampanyasıyla ihtiyaç duyulan malzemeleri temin ederek 2 tır yardım paketini deprem bölgesine ulaştırdı. İhtiyaç malzemelerinin toplandığı 3. tır ve desteğe gidecek personel ise hafta içerisinde yola çıkacak.

Vakıf aynı zamanda, Malazgirt Zaferi Anma Etkinlikleri'nin gerçekleştirildiği Ahlat ve Malazgirt'te yer alan milli park alanındaki 100 oba çadırını Kahramanmaraş'a sevk ederek AFAD görevlilerinin belirleyeceği alanda kuracak.

Fetih İnsani Yardım Vakfı arama kurtarma ekipleri de personel ve gönüllülerle AFAD koordinasyonunda bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor.

Cilvegözü Sınır Kapısı yakınlarındaki lojistik merkezinden günde 3 öğün 20 bin kişilik sıcak yemek çıkaran vakıf, bölgeye 12 tır un, 2 tır bebek bezi, 1 tır bebek bisküvisi, 4 tır su, 5 tır kuru bakliyat, 1 tır yemekhane kurulumu malzemeleri, 5 tır giysi, 2 tır battaniye olmak üzere toplamda 32 tır acil ihtiyaç malzemesi gönderdi.

Öte yandan, depremde annesini kaybeden Fetih İnsani Yardım Vakfı Başkan Yardımcısı Yusuf İslam Yeşil'in de depremzedeler için Hatay'da çalışmalara devam ettiği belirtildi.

- KAÇUV Aile Evleri'nden konaklama desteği

Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) ise bölgedeki tedavi gören çocuklar ve ailelerinin ihtiyaçlarını gidermek için KAÇUV Aile Evleri'nde konaklama desteği sağlıyor.

Bölgedeki 221 depremzede ailenin ilaç, yakacak, giyecek, ev tekstili gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 3 ay boyunca nakdi destek sağlayacağını açıklayan vakıf, 1000 aileye de medikal ve hijyen ürünlerinden oluşan "Umutlu Kutu"ları ulaştıracak.

KAÇUV ayrıca psikologlar ve gönüllülerle, tedavisi devam eden çocuklara yönelik sürdürülen "Sanatla Hayata Renk Kat Projesi"ni depremden etkilenen çocuklar ve aileleri için yaygınlaştıracak.

- 4 bin ruh sağlığı uzmanıyla psikososyal destek çalışması

Ruh Sağlığı Derneği, depremzedeler için 4 bin ruh sağlığı uzmanıyla psikososyal destek çalışması başlattı.

Bu destekten yararlanmak isteyen depremzedeler, "Ruhsagligidernegi.org/6subat" sitesi üzerinden illerine göre psikolog seçebilecek ve çevrim içi veya yüz yüze bu hizmetten faydalanabilecek.

Ruh sağlığı uzmanları da sisteme üye olup depremzedelere destek verebilecek.

- İyilik Yardımlaşma Derneği 7 lojistik merkezi kurdu

İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, çalışmaların bölgeden takibi ve koordinasyonu için Malatya, Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta 7 lojistik merkezi kurdu ve deprem bölgelerine acil ihtiyaç malzemeleri dağıttı.

Depremzedelere ulaşmak için 60 ilde faaliyet gösteren dernek, 26 mobil mutfak kurarak günlük 100 bin kişilik sıcak yemek çıkarıyor.

Yedi Başak İnsani Yardım Derneği de depremden etkilenen bölgelerde sıcak yemek dağıttı.

Es-Seyyid Osman Hulisi Efendi Vakfı ise ihtiyaç duyulan malzemeleri temin ederek yardım tırları ve kamyonlarıyla bölgeye sevk etti.

Elbistan'a konteyner, kömür, soba, ekmek, su, kıyafet ve ısıtıcı gönderen vakıf, diğer bölgelerde de yardım çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: aa