Farklı kültürüyle ve coğrafyasıyla dikkat çeken Sırbistan, mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken alanlarıyla da dikkat çekiyor. Bir gün yolu Sırbistan’a düşen yerli ve yabancı tüm turistler için gezilecek yerler ve mutlaka tadılması gereken lezzetler oldukça detaylıdır. Gezip görürken aynı zamanda farklı bir mutfak lezzeti denemek isteyenler için büyüleyici güzellikte Sırbistan kapılarını ziyaretçilerine açıyor. Uygun fiyatlı bir uçak bileti teminatından sonra Sırbistan’a yolculuk oldukça kolaydır. Sırbistan kültürü ve farklı coğrafyası kadar yöresel yemekleriyle de yabancılık çektirmiyor. Hem damakları çatlatan bu lezzetler hem de tatlılar mutfak zenginliğiyle gözleri de doyuruyor. Aynı zamanda Türkiye, Macaristan ve Slovakya gibi ülkelerin mutfaklarından da izler taşıyor olan Sırbistan lezzetlerinin her biri ayrı bir lezzete ve görsel şölene sahiptir. Her yıl vizesiz bir şekilde seyahat imkânları sunan Sırbistan görsel şölenleriyle göz dolduruyor ve midelerin bayram etmesini sağlıyor. Listenin ilk sırasında Ajvar yer alıyor. Ajvar neredeyse her yemeğin yanına eşlik eden bir garnitür türüdür. Kırmızı biber, patlıcan ve sarımsaktan yapılan bu meze tercihe göre acılı da yapılıyor. Sofraların olmazsa olmaz tatlıları arasında ise baklava yer alıyor. En az Türkiye’deki kadar popüler bir tatlı haline gelen baklava yapılışı ve lezzetiyle de Türkiye’dekine benziyor.

Sırp yorumlamasıyla sofralarda yer alan Bucka Pizza da burada mutlaka tadılması gereken lezzetler arasında yer alıyor. Ülkede en çok tüketilen atıştırmalıklardan birisidir. Burek ise Türk lezzetlerine en yakın lezzetlerden birisidir. Peynirliden kıymalıya, mantarlıdan ıspanaklıya çeşitleri oldukça fazladır. Cevapcici ise sığır ya da domuz etinin kıyılması sonucunda ızgara şeklinde yapılan yöresel bir Sırp yemeğidir. Müslüman dışı bir dine mensup olanlar domuz etinden olanı deneyebiliyor. Ancak Müslüman turistler bunu sığır etinden yapıldığı takdirde deneyebiliyor. Mutlaka denenmesi gereken lezzetlerden bir diğeri ise Sırp tarzında hazırlanan bir çeşit sosis olan Kobasicadır. Hayli popüler hale gelen tatlıları ise Krofnedir. Jöle, marmelat, çikolata ve reçel ile doldurulan bu yumuşacık ekmeksi çörekler lezzetiyle karınları doyuruyor.

  1. Gomboce

Uygun fiyatlı şekilde temin edebileceğiniz Sırbistan İstanbul uçak bileti sayesinde iki şehir arasında gidiş geliş yapmak çok mümkün. Sırbistan’da tadılması gereken beş lezzetten biri Gombocedir. Gomboce en çok beğenilen tatlılardan biri. Ana malzemesi erik olarak biliniyor. Hamur içerisinde patates, yumurta ve un yer alıyor. Bu tuzlu hamuru erik ile dolduruluyor. Ardından kızartılıyor. Son aşamada ise ekmek kırıntısı, şeker ve tereyağı tarzı ürünler eklenerek sunuma hazır hale getiriliyor. Alışılmışın dışında bir lezzet olarak tadanların beğenisine sunuluyor. Meyveli yiyecekleri sevenler için son derece ideal bir sokak lezzeti atıştırmalığı.

  1. Herovke

Voyvodina mutfağına özgü bir tatlı olan Herovke’de mutlaka Sırbistan’da tadılması gereken lezzetlerden biri. Bölgeye özgü içerikleriyle hazırlanan hamuru, yumuşak bir kıvama getiriliyor. Ardından içerisinde ekşi krema ekleniyor. Tatlının hamurundaki son dokunuş işe rakı olarak ortaya çıkıyor. Şeritler halinde kesilen hamura yuvarlak bir form veriliyor. Ardından altın rengine ulaşana dek kızartılıyor. Kızaran hamurlar pudra şekeri ya da vanilyaya batırılıyor.

  1. Karadordeva Snicla

Sırbistan İstanbul uçak bileti alarak ulaşılması mümkün olan şehrin işlek sokaklarında satılan sokak lezzetlerinden biri olan Karadordeva Snicla ise dana ya da domuz eti kullanılarak yapılan bir yemek. Dana ya da domuz etinin içerisi kaymakla dolduruluyor. Benzersiz bir tarife dönüştürülüyor. Kızartılarak hazırlanıyor. Patates ve tartar sos eşliğinde servis ediliyor. Bu lezzeti en iyi yapan mekanlardan biri de Pivnica Gusan olarak biliniyor.

  1. Pasulj

Bir uçak bileti ile ulaşılabilecek Sırbistan’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan pasulj bir tür güveç yemeği. Bölgenin en klasik tatlarından biri. İçerisinde temel malzeme olarak beyaz fasulye kullanılıyor, ancak içerisinde havuç, soğan, defne yaprağı ve çeşitli sebzeler de ekleniyor. Sarımsak aroması da kullanılan yemek tam anlamıyla bir yöresellik kazanıyor. Yemek pişirilirken kullanılan etin domuz pastırması veya jambon olmasına dikkat ediliyor. Yemeğin daha leziz ve kutsal olduğuna inanılıyor. Sunum aşamasına gelen yemeğe ise sıklıkla tabaklama kısmında domuz sosisi ekleniyor. Vazgeçilmez lezzetler arasında yer alan Pasulj, Türk mutfağındaki kuru fasulyenin benzeri olarak kabul ediliyor. Geleneksel restoranlarda yanında kuru soğan, kıtır ekmek ve yoğurt görmek de mümkün hale geliyor.

  1. Pljeskavica

Novi Sad şehrine özgü yöresel lezzetlerden biri de Pljeskavica yemeği. Klasik bir köfte gibi görünse de aslında klasik köftelerin geleneksel baharatlarla lezzetlendirilmiş hali. Genellikle pilavla birlikte tüketiliyor. Köftenin yapıldığı kıyma ise özel domuz, sığır ve dana eti.  Üç farklı hayvandan alınan etlerin kıyılmasıyla yapılıyor. Yağ oranı yüksek olmayan bir köfte olmasına dikkat ediliyor. İçi kışı sulu olacak şekilde pişirilen bu yemeğin dışının kuru kalmamasına dikkat ediliyor. Büyük porsiyonlu olan pljeskavica doyurucu ve uygun fiyata sahip bir lezzet olarak tanınıyor. En iyi yapan mekanlardan biri ise Kukuriku olarak biliniyor. Sayılan beş lezzetten hariç burek, moravska, punjene paprike, rakija, sarma, sırp şarabı, skembici, urbenes de mutlaka tadılması gereken lezzetleridir. İstanbul Erdek otobüs fiyatlarından faydalanarak Türkiye’yi gezdikten sonra ilk yurtdışı deneyiminizi Sırbistan’dan yana kullanabilirsiniz. Ekonomik biletler dahilinde uçuş oldukça serbesttir. Kolaylıkla Sırbistan’a gidilebilir ve her lezzetinin tadına bakılabilir. Çeşitli yerleri gezilip yepyeni bir kültür ile tanışma fırsatı elde ediliyor. İstanbul Erdek otobüs bileti alarak İstanbul’dan Erdek’e geçtikten sonra ilgi çekici mekanlar görülebilir.

Editör: Çerkezköy Bakış