Çerkezköy, ticari ve sanayi olarak sürekli gelişim hâlinde olan bir ilçedir. Çerkezköy’ün tarihi, Osmanlı-Rus Savaşı sonrası bölgeye yerleştirilen Çerkeslerle başlar. Ancak, bu bölgenin tarihi daha da eskilere dayanır.

İLK İSMİ TÜRBEDERE 

Çerkezköy coğrafyasında ilk kurulan köyün, Çerkezköy mü yoksa Türbedere mi olduğu yönünde farklı görüşler bulunmaktadır. Atatürk İlköğretim Okulu bahçesinde bulunan türbe nedeniyle, Çerkez yerleşiminin öncesinde ve sonrasında dere yatağının olduğu bölge “Türbedere” olarak adlandırılıyordu. Bugün Çerkezköy’de yaşayan bazı vatandaşların elinde, Çerkes göçleri öncesi döneme ait Türbedere kayıtlı tapuların bulunması, burada 1863 öncesine, 1847-1848 yıllarına uzanan bir yaşamın bulunduğunu göstermektedir.

Osmanlı-Rus Savaşı sonrası yeni göçlere açılmasıyla bu yerleşim yerinin adı, 1878-1911 yılları arasında Türbedere olarak geçmiştir. 1888-1907 yılları arasında da Türbedere’nin statüsü, Türbedere yöresi, Türbedere Köyü ve Türbedere Nahiyesi olarak tanımlanmıştır. Osmanlı-Rus Savaşı’nın ardından bu coğrafyada aslında iç içe geçmiş üç köyün varlığından söz edilmektedir: Bugünkü Çerkezköy Belediyesi ile türbenin olduğu Atatürk İlköğretim Okulu’nun çevresindeki Çerkezköy, dere yatağı çevresindeki Türbedere ve Tugay Komutanlığı'nın arkasındaki Kocageçit'in olduğu yerdeki Yeniköy.

Bu üç köyün varlığı, 1911 yılında bu yerleşim yerinin nahiye ve belediye olmasını sağlamış, ilk Belediye Başkanı Molla Mehmet Efendi ve beraberindekiler bölgenin isminin Türbedere olarak kalıcılığının sağlanmasını istemiştir. Ancak Edirne Valiliği bu isteği kabul etmemiş ve yerleşim yerinin ismi Çerkezköy olarak kalıcı hale gelmiştir.

1 NİSAN 1958’DE İLÇE STATÜSÜ KAZANMIŞTIR

Çerkezköy, 26 Ekim 1912 ile 30 Haziran 1913 tarihleri arasında Bulgar işgaline, 23 Temmuz 1920 ile 30 Ekim 1922 tarihleri arasında Yunan işgaline uğramıştır. Kuruluşundan beri Çorlu’ya bağlı olan Çerkezköy, 1914 yılında Kırkkilise’nin Saray Kazasına bağlanmış, 15 Ekim 1923 yılında Saray ile birlikte Tekirdağ’a bağlanmış ve 1 Nisan 1958’de ilçe statüsü kazanmıştır.

TRAKYANIN EN BÜYÜK YERLEŞİM YERLERİNDEN 

Çerkezköy’ün tarihi, sadece savaşlar ve göçlerle değil, aynı zamanda ekonomik ve sosyal gelişmelerle de şekillenmiştir. Bugün, Çerkezköy, İstanbul ve komşu ilçesi Çorlu’dan sonra Türkiye Trakyası’ndaki en büyük üçüncü yerleşim yeridir.
Bu bilgiler ışığında, Çerkezköy’ün tarihi, zengin ve çeşitli olaylarla dolu bir geçmişe sahiptir. Bu tarih, bölgenin bugünkü kimliğini ve önemini anlamak için önemli bir temel oluşturur.

GEÇMİŞTEN, BUGÜNE ÇERKEZKÖY BELEDİYE BAŞKANLARI

Çerkezköy5

ÇERKEZKÖY'ÜN ESKİ RESİMLERİ

Çerkezköy1

Çerkezköy-2Çerkezköy2-1

Çerkezköy3

Muhabir: Barış Karapaça