Ülkemizin Trakya bölgesinde yer alan nadide şehirlerinden biri Edirne olarak karşımıza çıkıyor. Edirne gerek doğal güzellikleri, gerek tarihi yapısı ve gerekse meşhur yemekleriyle yerli ve yabancı birçok turist ağırlıyor. Bu kapsamda Edirne’de ne yenir sıkça araştırılıyor. Edirne’nin meşhur lezzetlerini sizlerle paylaşıyoruz!

Edirne’de Ne Yenir?

Edirne’ye ziyarete gelen vatandaşların en çok merak ettiği konulardan biri de Edirne’nin neyi meşhur oluyor. İşte Edirne’nin popüler lezzetleri…

Edirne’de ne yenir sorusunu cevabı aşağıdaki gibidir:

  • Yaprak Ciğer
  • Ciğer Sarma
  • Acı Badem Kurabiyesi
  • Kavala Kurabiyesi
  • Kadınbudu Köfte
  • Zirva
  • Elbasan Tava
  • Mamzana
  • Piyaziye
  • Mutancana

Yaprak Ciğer

Edirnede Ne Yenir 1

Edirne’de ne yenir diye sorulduğunda akla ilk gelen lezzetlerden biri, yaprak ciğer olarak karşımıza çıkmaktadır. Ciğer sevmeyenlerin bile mutlaka tadına baktığı bu lezzet, ince ince kesilen ciğerin una bulanması ve ardından yağda kızartılmasıyla hazırlanmaktadır.

Diğer adıyla ciğer tava olarak bilinen bu meşhur yemek, Edirne’de yenilmesi gereken lezzetlerin başında gelmektedir.

Ciğer Sarma

Edirnede Ne Yenir 2

Edirne’de ne yenir sorusunun bir diğer cevabı ise ciğer sarma olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizin gurme lezzetleri arasında yer alan bu yemek, Edirne’ye gitmişken tadına mutlaka bakılması gereken lezzetler arasında yer almaktadır. Peki ciğer sarma nasıl bir yemektir?

Ciğer sarmanın iç harcı pirinç, soğan, çeşitli baharatlar ve kuzu ciğerinin harmanlanmasıyla oluşmaktadır. Daha sonra bu harç, kuzu gömleğine sarılır ve fırında pişmeye bırakılır.

Acı Badem Kurabiyesi

Edirnede Ne Yenir 3

Edirne’nin ciğerden yapılan ana yemeklerini tattık. Şimdi de biraz ağzımızı tatlandıralım ve Edirne’de tatlı ne yenir sorusuna cevap bulalım… Ülkemizin en güzel lezzetleri arasında yer alan ve hemen hemen her pastanede satılan acıbadem kurabiyesinin ana vatanı, Edirne olarak karşımıza çıkmaktadır.

Adını üzerine koyulan acı bademden alan bu kurabiye; badem, şeker ve yumurta akından oluşmaktadır. Sakız gibi kıvamı ve oldukça lezzetli tadıyla gönüllere taht kuran acıbadem, Edirne’de yenilmesi gereken tatlıların başında gelmektedir.

Kavala Kurabiyesi

Edirne Kavala

Adını ve tadını hepimizin bildiği kavala kurabiyesi, en orijinal tarifiyle Edirne’de yapılmaktadır. Osmanlı döneminden kalma bir lezzet olan kavala kurabiyesi, saray mutfağına ait bir lezzettir.

İçerisinde yer alan tereyağı, badem ve fındık ile hazırlanan kavala kurabiyesinin üzerine piştikten sonra pudra şekeri dökülmektedir. Ardından ise afiyetle yenilmektedir.

Kadınbudu Köfte

Edirnede Ne Yenir 5

Hemen hemen her mutfakta pişen kadınbudu köftenin de ana vatanı Edirne olarak karşımıza çıkmaktadır. Trakya bölgesinin en popüler lezzetleri arasında yer alan kadınbudu köftenin harcı; kıyma, soğan, pirinç, yağ ve yumurta ile hazırlanmaktadır. Ardından ise una bulanıp yağda kızartılan kadınbudu köfte, Edirne’de ne yenir sorusunun bir diğer cevabıdır.

Zirva

Edirnede Ne Yenir 6

Edirne’nin gurme lezzetleri arasında yer alan başka bir ana yemek ise zirva adını taşıyan et yemeği olarak karşımıza çıkmaktadır. Klasik et yemeklerinden farklı olan bu yemeğin ana özelliği ise içerisine meyve konulmasıdır.

İncir, hurma, üzüm ve portakal gibi meyvelerle birlikte pişen zirva, eşsiz bir lezzet deneyimi sunmaktadır.

Elbasan Tava

Edirnede Ne Yenir 7

Geleneksel bir Arnavut yemeği olan Elbasan tava, en iyi haliyle Edirne’de yapılmaktadır. İsmini Arnavutluk'un bir şehri olan Elbasan'dan alan bu yemeğin kökeni ise Osmanlı saray mutfağına dayanmaktadır.

Bir et yemeği olan Elbasan tava, kuzu etinin yoğurtlu bir sos eşliğinde fırınlanmasıyla hazırlanmaktadır. Güveçte pişen bu yemek, Edirne’de ne yenir sorusuna farklı bir yanıt teşkil etmektedir.

Mamzana

Edirnede Ne Yenir 8

Edirne yemekleri denilince akla gelen bir diğer lezzet ise mamzana olarak karşımıza çıkmaktadır. Meze kültürünün oldukça yaygın olduğu Edirne’nin en popüler mezeleri arasında yer almaktadır. Közlenmiş patlıcanın domates, biber, maydanoz, limon suyu ve sarımsakla buluştuğu bu meze; Edirne’de kurulan sofralarının baş tacı olarak bilinmektedir.

Piyaziye

Edirnede Ne Yenir 9

Edirne’de ne yenir sorusuna verilebilecek bir diğer yanıt ise piyaziyedir. Arpacık soğan dolması olarak da bilinen bu yemek, Edirne’nin meşhur lezzetleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda soğanın içine koyulan pirinçli, kıymalı bir iç harçla hazırlanmaktadır.

Kökeni Osmanlı saray mutfağına dayanan ve oldukça lezzetli olan bu yemeğin, yoğurtla yenilmesi tavsiye edilmektedir.

Mutancana

Edirnede Ne Yenir 10

Osmanlı’nın altıncı başkenti olan Edirne’nin yemek kültürü, saray mutfağından beslenmektedir. Bu kapsamda kökeni Osmanlı saray mutfağına dayanan bir diğer yemek ise Mutancana olarak karşımıza çıkmaktadır.

Et ve meyvenin sıkça harmanlandığı Osmanlı mutfağı, mutancanayı da meyveyle pişirmektedir. Bu doğrultuda kuru incir, kuru kayısı, mürdüm eriği ve arpacık soğan kuzu etiyle buluşmaktadır. Mutancana’nın bir diğer özelliği ise bademle servis edilmesidir.

Edirne’de Nerede Ne Yenir?

Edirne’de ne yenir en çok oy alanlara ve en çok sevilenlere göre inceledik. Şimdi de Edirne’de ne yenir Vedat Milör’ün de olumlu yorumlarda bulunduğu mekanları listeleyelim…

Edirne’nin meşhur lezzetlerinin deneyimlenebileceği popüler restoranlar aşağıda yer almaktadır:

  • Aydın Tava Ciğer
  • Ciğerci Niyazi Usta
  • Edirne Ciğercisi Kazım & İlhan Usta
  • Köfteci Osman
  • Gazi Baba Meyhanesi
  • Kırkpınar Kasap ve Restaurant
  • Kemal Usta
  • Keçecizade
  • Arslanzade
  • Tatlı Konağı

Muhabir: Mualla İclal Aldoğan