Kerevitaş şirketlerinden Donuk Fırıncılık Ürünleri'nden yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün kuruluş yıl dönümü olan 16 Ekim, her yıl dünya genelinde dünyadaki açlığa, yoksulluğa ve israfı önlemenin önemine dikkati çekmek amacıyla hem Dünya Gıda Günü hem de Dünya Ekmek Günü olarak kutlanıyor.

Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası'nın (TÜGİS) açıklamasında Türkiye'de her gün 12 milyon adet ekmek israf edilirken, israfın yarısına yakınının hanelerde diğer yarısının ise sırasıyla lokanta, otel, büfe, kantin, yemekhane gibi ev dışı tüketim kanallarında gerçekleştiği belirtiliyor.

Ekmek israfında, fazla üretim ve ihtiyaçtan fazla satın alma etkili olurken, bu noktada ekmeğin raf ömrü ve porsiyonu önem kazanıyor.

DFU, ihtiyaç duyulan miktarda çözdürülerek pişirilen dondurulmuş ekmek seçeneğiyle, tazeliğin yanı sıra israfın önlenmesine katkı sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen DFU Genel Müdürü Ilgın Hasırcıoğlu, porsiyon ekmeklerini, bir kişinin rahatça bitirebileceği şekilde 35-40 gram ağırlığında ürettiklerini belirterek, "Böylece ekmeklerimiz kullanılacak kadar çözdürülüyor ve israf edilmiyor. Ayrıca, istenilen zamanda ihtiyaç kadar taze ve sıcak servis edebilme imkanı sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Kişi başı günlük tüketim ortalamasına göre Türkiye'de israf edilen ekmeğin ekonomi için de büyük kayıp olduğunu ifade eden Hasırcıoğlu, uzun raf ömrü ve porsiyon kontrolüyle donuk ekmeğin, israfı önlemenin yeni nesil alternatifleri arasında yer aldığını aktardı.

Hasırcıoğlu, "DFU'da yürüttüğümüz üretim süreçlerinde, her bir ürün özelinde tanımlanan reçete ve süreç şartlarına sadık kalıyoruz. Bu sayede daima aynı niteliklere sahip lezzetler üreterek Türkiye’nin her yanındaki müşterilerimiz için ürün standardizasyonu sağlıyoruz. Bugün DFU olarak restoran, otel ve kahve zincirleri başta olmak üzere kantin, toplu ikram ve yemek hizmeti veren işletmelerle birlikte yaklaşık 4 bin 500 noktaya ulaşmış durumdayız." açıklamalarında bulundu.

DFU'nun lezzetli ve yenilikçi ürünlerinden donuk ekmeğin pratikliğiyle işletmelerin maliyetlerini düşürüp kaliteyi artırdığını, standartlarıyla da avantaj sağladığının altını çizen Hasırcıoğlu, yenilikçi teknolojilerle sağlıklı ekmek üretimi yaptıklarını belirtti.

Hasırcıoğlu, şunları kaydetti:

"Birbirinden lezzetli ve yenilikçi ürünlerimiz, deneyimli ve eğitimli kadrolar tarafından el değmeden üretiliyor. En iyi gıda koruma yöntemlerinden biri olan -40 derecede şoklama işlemi uygulanarak paketleniyor. Şoklanan ve 1 yıl raf ömrü sağlanan ürünlerimiz Türkiye'nin ilk tam otomatik donuk deposunda -18 derecede saklanıyor. Ardından, işletmelerin ihtiyacına göre tam pişmiş, yarı pişmiş veya çiğ donuk hamur şeklinde hazırladığımız ürünlerimizi iç ortam sıcaklığı -18 derecede olan araçlarla, soğuk zincir kırılmadan taşıyoruz. Böylece, her türlü bozulma riskini ortadan kaldırıyoruz. DFU'nun ürettiği 35-40 gramlık porsiyon ekmeklerimiz atıksız tüketime katkı veriyor. Raf ömrünün uzaması için herhangi bir koruyucu koymadığımız ekmeklerimizin tazeliği ve lezzeti de buradan geliyor. Müşterilerimize sadece ürünlerimizi ısıtmak kalıyor."

Kaynak: AA