Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Ali Çolakoğlu, Resmi Gazete de yayımlanan “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” ve Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) kayıtları hakkında açıklamada bulundu. 

“MAZOT VE GÜBRE DESTEĞİNİN KALDIRILMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Yeni destekleme modelinde mazot, gübre ve prim gibi desteklemelerin kaldırıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Çolakoğlu, “Cumhurbaşkanı kararnamesi ile 29.08.2024 tarihinde yayımlanan 2025-2027 yıllarında yapılacak bitkisel üretime yönelik desteklemeler ile diğer bazı tarımsal desteklemelere ilişkin karar ile tarımsal desteklemeler konusunda önemli değişiklikler yapılmıştır. İlk olarak çiftçilerimizin de tepki gösterdiği mazot ve gübre desteğinin kaldırılması söz konusu değildir. Yeni dönemde bu desteklemelerin tanımlaması, temel girdi maliyetleri esas alınarak belirlenen temel destek olarak revize edilmiştir. Çiftçi Kayıt Sistem’ine kayıtlı olan üreticilerimizin, temel destek ile mazot maliyetinin %50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır. Ayrıca üretim planlaması kapsamında yer alan ürünlerin havzasında yetiştirilmesi durumunda temel destek mazot maliyetinin %100’ü, gübre maliyetinin ise %50’si şeklinde olacaktır. Bunun yanında çiftçilerimizin uzun süredir talep ettiği gibi bu destekler nakdi olarak ödenecektir.” Dedi.
Türkiye Ziraat Odalarının yapmış olduğu çalışmalar sonucunda Çiftçi Kayıt Sistemi işlemlerinin ziraat odaları tarafından yapılabileceği belirtilmiş olup, pilot bölge olarak Edirne, Aydın Ve Bayburt illerinde uygulanmaya başlanmıştır. Önümüzdeki üretim sezonlarında ilimizde de uygulanması için başvurular yapılmıştır.

ÇİFTÇİ KAYIT SİTMESİNDE SON GÜN 31 ARALIK

Çiftçilerin desteklemelerden yararlanması için Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)’ye kayıt olmaları gerektiğini belirten Çolakoğlu, son kayıt tarihinin 31 aralık 2024 olduğunu vurguladı.

Çolakoğlu, “2025 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)  başvuruları başlamış olup, 31.12.2024 tarihinde sona erecektir. Desteklemelerden yararlanacak olan çiftçilerimiz evrak tamamlamak ve yardım almak için odamıza başvuruda bulunabilirler. 31.12.2024 tarihine kadar destekleme dosyalarını İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğü’ne teslim etmeleri ya da e-devlet üzerinden bilgilerini kontrol ederek 2025 üretim yılı kayıtlarını yapmaları gerekmektedir. Ayrıca yeniledikleri dosya bilgilerini odamıza gelerek güncellemeleri gerekmektedir.” Şekilde konuştu
 

Muhabir: Barış Karapaça