Yapılan araştırmaya göre sıcak içecekler vücudun kendisini olduğundan daha sıcak hissetmesine yol açar. Buda vücudun daha fazla terlemesine sebep olur. Terlemek genelde ısı kaybına neden olduğu için sıcak içeceklerde genellikle harareti alır.

Çay içmek gerçekten harareti alır mı?

Çay içmenin harareti alıp almadığı gerçekten büyük bir merak konusu. Kimi zaman bir şehir efsanesinden başka birşey olmadığı söylense bile aslında çayın harareti aldığı bir şehir efsanesi değil, tam manasıyla bir gerçek. Yanlış okumadınız çay içmek gerçekten de harareti alıyor. Üstelik çay içmenin harareti alması konusu bilimsel araştırmalar tarafından da olumlu cevaplar ile destekleniyor.

Bu konuya dair internette birçok bilimsel kaynak bulunuyor, bizler ise kendi dilimizde bu bilimsel araştırmaların bizlere verdiği cevapları kısaca sizlere anlatarak çay içmenin harareti alıp almadığı konusunda doğru cevaplara ulaşmanızı istiyoruz.

Çayın harareti alması çaydan mı yoksa çayın ısısından mı kaynaklanıyor?

Bu soruya cevap vermek için fazla bilimsel makale okuyup kafa karıştırmaya gerek yok arkadaşlar. Basit bir deneyle bu sorunun cevabını bulabilirsiniz. Çayınızı sıcakken değil de normal sıcaklıkta; oda sıcaklığı diye tabir edilen 18 derecede için bakalım. Sıcaklığı ölçmek için termometreye de gerek yok. Bardağınıza dokunduğunuzda elinizde yanma hissi oluşmuyorsa bu deneyi yapabilirsiniz. Çayınızı bu şekilde içtikten sonra aynı soruyu sorun bakalım; “Çay hakikaten harareti alır mı?” Cevap ne çıkacak biliyor musunuz? Hayır, çıkacak! Şimdi hoppala diyebilirsiniz. Ya hu, yukarıda hani evet demiştin, şimdi hayır diyorsun! Bu işte bir çelişki yok mu? Yok sevgili arkadaşlar, çelişki yok. Çünkü konu çayla doğrudan ilgili değil, çayın ısısıyla ilgili. Başka deyişle, çayı sıcakken değil de normal sıcaklıkta içtiğinizde hararetinizde azalma oluşmaz. Çünkü ter mekanizmasını harekete geçiren çay değil, çayın ısısıdır. 

Kaynak: Haber Merkezi