Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Eylül ayı Meclis toplantısının ikinci oturumunda Çerkezköy Belediyesi 2025-2029 Stratejik Planı hakkında açıklamalarda bulundu.

“ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ KENDİ SORUMLULUK SAHALARIYLA İLGİLİ TASARRUF ALACAKTIR”

Çerkezköy’deki otopark sorunu hakkında çalışmalara başladıklarını ifade eden Başkan Akay, “Dalçık projesi seçim beyannamemizde. Bizde büyükşehir stratejik planını takip ediyoruz. Umut ediyorum o planda bunu görme mücadelesi vereceğiz. Göremezsek yaptırma mücadelesi vereceğiz. Çerkezköy’ün sorumluluk sahası adına ulaşıma dair sorumlulukların büyükşehirde olduğu göz önünde bulundurulursa o büyükşehir hedefleri içerisindedir ve bizim takibimizde olacaktır. Otopark yine büyükşehir belediyesindedir ancak Çerkezköy Belediyesi de bu dönem içerisinde kendi sorumluluk sahalarıyla ilgili otoparkla ilgili tasarruf alacaktır. Bu stratejik plan içerisinde yer almıştır. Güven İş Caddesi’nde bulunan alanın plan düzenlemeleri çalışmalarına başladık. Umut ediyorum yine Amfi Tiyatronun yıkımından sonra orada da bir alan oluşturacağız. Bunlar yok sayılmamıştır. Planlamalar zaten seçim beyannamesinde ve seçim beyannamesinin kayda geçtiği buradaki stratejik planda açık bir şekilde ifade edilmiştir.” dedi.

“GÜMRÜK ÜSTÜ ÇERKEZKÖY’ÜN SON 20 YILDIR SORUNUDUR”

Çerkezköy’e alternatif yolların açılması hakkında konuşan Akay, “Çerkezköy’ün hali hazırda imar planı bellidir. İmar planında Çerkezköy’e alternatif yolların yapılma ihtiyacı bulunan alanlar da bellidir. Bunun başında Gümrük Üstü ve Turgut Özal Bulvarı gelmektedir. Hali hazırda var olan ve bizim  açmadığımız bir yol yoktur. Gümrük Üstü Çerkezköy’ün son 20 yıldır sorunudur. Şu anda Çerkezköy’ün en ihtiyaç duyduğu alan Gümrük Üstüdür. Onunla ilgili de 18 düzenlemesi gerçekleşiyor. İnşallah o bittikten sonra da o yollar açılarak Hikmet Uraş Caddesi’nin yükünü, Cengiz Topel Caddesi’nin hali hazır yükünü Turgut Özal bulvarına doğru aktarma mücadelesi içerisinde olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu

“DEVLET SU İŞLERİ ISLAH SÜRECİNE BAŞLADI”

Pınarça Deresi’nin ıslah olacağını söyleyen Akay, “Pınarça dere ıslahı 2013 yılında yapıldı. 2013 yılında yapılan Pınarça Deresi 2016 yılından beri maalesef yeniden bir sorun haline gelmeye başladı. Şimdi biz hem bu Pınarça Deresi’nin mevcut 2013’te eksik yapılan daha doğrusu zemindeki betonun doğru atılmadığından dolayı sürekli içinde otların bittiği, azemi betonun ortadan kalktığı bir sorun yaşıyoruz. 2014 yılında göreve geldiğimden beri Devlet Su İşleri'nin Çorlu suyunu ıslah etmesi Çerkezköy’de baskınlar yaratıyor, sıkıntılar yaratıyor diye defalarca konuşmuştuk. Hızlı tren projesiyle birlikte Devlet Su İşleri ıslah sürecine başladı. Şimdi o ıslah sürecinde Uğurlu Sokak’ta Hükümet Caddesi’ndeki köprü üzerinden Pınarça Deresi son bağlantısı dahil olmak üzere orası ıslah olacak. Umut ediyorum bir an evvel olur.” dedi.

“O ALAN TAHSİSİNDEN VAZGEÇİLMEDİ O DÖNEM”

Bağlık bölgesindeki göletin bulunduğu alanın askeri tatbikat sahası içerisinde kaldığını ifade eden Akay, “Bağlık Mahallesi’nde bulunan gölet benim 2014 hedeflerim arasındaydı, 2014 seçim beyannamemin içerisinde vardı. 2019 ve 2024 seçim beyannamemin içinde yoktu. Bağlık’ta hali hazırda gölet olarak bulunan alan askeriye tahsis alanı içerisinde. Dolayısıyla o alandaki tahsisi aldırmakla ilgili bir tasarrufu gerçekleştirebilirsek seve seve burayı yaparım. Ancak o alandaki tahsisi Tugay Komutanlığımızın askeri tatbikat sahası içerisinde bulunduğundan o alan tahsisinden vazgeçilmedi o dönem. Şu anda hala aynı tahsis sürüyor ve devam ediyor.” şeklinde konuştu.

“25 BİNLİK PLANLARDA KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ ALANIMIZ BELLİ”

Küçük Sanayi Sitesinin taşınmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Akay, “Bunun stratejik planda şu anda yer alabilmesi için bizim bu planlama safhalarını geçiyor olmamız lazım. Bu zaten bizim gündemimizdi. Şu anda bizim planlamadığımız 25 binlik planlarda işaretli bir alanımız var. Bunu konuşalım, bunu gündem edelim, bu bir konu olsun. Çünkü bu konu olmadıkça sanki böyle bir ihtiyaç yokmuş gibi, kulağımızın üstüne yatıyormuş gibi davranmış olmayalım. Israrlı bir şekilde 2020 yılında bizim valiliğe gönderdiğimiz, valiliğimizin de bakanlığımıza gönderdiği bir kamu yararı kararı ihtiyacı var. Şimdi biz geçmiş dönemde kooperatif başkanlarımızla konuştuk. Bizim 25 binlik planlarda küçük sanayi sitesi alanımız belli, Pınarça yolunun sol tarafı aşağısı. Bunun dışında kaymakamlığımız, ticaret ve sanayi odamız, esnaf ve sanatkâr odamız, iki kooperatif başkanımızın da benim de içinde olduğum toplantılarda biz haritamızı açtık. Çerkezköy’de küçük sanayi sitesi yapmayı planladığımız başka alan var mı? Buyurun çalışalım dedik. O çalışmalar neticesinde bu büyüklükte bir alanı kimse oluşturamadı. Dolayısıyla biz döndük yeniden 25 binlik planlara işli tarım alanının bakanlık tarafından kamu yararı kararı verildikten sonra planlama safhasına geçilme durumuna. Dolayısıyla böyle bir safhaya geçildiği andan itibaren zaten bakanlığımız uygun görürse, eğer alan bu alan arkadaş bu alanı biz size veriyoruz, toplanın burada bu alanı yapın diye bir iradede bulunurlarsa eğer biz bu küçük sanayi sitesini oraya taşımakla ilgili tabi ki yola çıkacağız. Ancak altını çizerek söylüyorum orada bulunan iki kooperatif birbiriyle geçinemeyebilirler durumu varsa iki kooperatif daha kurabilirler. Şu anda küçük sanayi sitesi sınırlarında yaklaşık 200 sanayi dükkanı var iskanlı. Hayri Batur Caddesi, Güven İş Caddesi üçgeninde aşağı yukarı 300 esnafımız var. Bunun dışında da apartman altlarında neredeyse 400’e yakın işletme, toplam rakamı 900’e yakın küçük sanayi sitesi esnafımız var. Bunların neredeyse yüzde 70 gibi büyük çoğunluğu vatandaşlarımızı sıkıntıya sokacak, kendi hayatlarını idame ettirmede yaşam kalitesini düşüren, apartman altında gürültü, koku gibi sıkıntıları yaratan durumdalar. Şimdi biz buradan kendimizi kurtarmak istiyoruz. Bunu buradan kurtarabilmemizin tek gerekçesi, buradaki esnafla beraber hareket ederek bir kooperatifleşme, bir yeni projenin altına imza atmaya çalışmak olmalıdır.” dedi.

Başkan Akay Belediye Meclisi

“HEMZEMİN GEÇİTSİZ BİR ŞEKİLDE BİZ KIZILPINAR ÇORLU YOLUNU BULUR DURUMA GELECEĞİZ”

BSH kavşağının düzenlenmesinden sonra aşağıdan hemzemin geçitsiz bir şekilde Kızılpınar Çorlu yolunu bulur duruma geleceklerini vurgulayan Akay, “BSH kavşağı, şu anda biliyorsunuz bir hızlı tren çalışması içerisinde. Bu karışıklığın sebebi o. Hızlı tren Çerkezköy için önemli bir değer. Bunun dışında hızlı tren çalışması kapsamında Devlet Demir Yolları’ndan bir talebimiz olmuştu. Ben 2020 yılında dönemin meclis başkanı Mustafa Şentop’a da talebimi iletmiştim. Talebimiz şuydu, şu anda hızlı tren üstten gidiyor, köprüyle üstten geçiyor. Bir beton geçişi yapacaklardı, bizim talebimizle durumu izahıyla burayı viyadükle geçmeye karar verdiler. Şu an viyadükle geçiliyor. Viyadükle geçtiği andan itibaren orada hali hazırda bir imar planı var. Şimdi yerden yüksekliği 6 metre, elektrik telleriyle 8 metreye varan bir hızlı tren. Bizim onun üzerine bir viyadük yapmamız için yerden yüksekliği 18 metre, 20 metre uzunluğunda bir viyadük yapmaktan bahsediyoruz. Namık Kemal Bulvarından Turgut Özel Bulvarına bağlanan bir imar planı var. Bu imar planının hayata geçebilmesi için oraya bir viyadük yapma ihtiyacı var. Ancak hızlı tren yukarıdan geçtiği andan itibaren bu imkan ortadan kalkıyor. Dolayısıyla şunu ifade etmiştim ya siz bu hızlı treni aşağıya gömün demiştik ya da konvansiyonel hattı da hızlı trenin üstüne alın biz aşağıdan hemzemin geçitsiz bir şekilde Kızılpınar kavşağına bağlanalım demiştik. Devlet Demir Yolları’nın bir ihalesiyle şimdi konvansiyonel hat yukarıya alınıyor. Bu inşaat işleri bittikten sonra hızlı trende yukarıdan geçecek, konvansiyonel hat da yukarı kalkacak. Dolayısıyla BSH kavşağının düzenlenmesinden sonra da aşağıdan hemzemin geçitsiz bir şekilde biz Kızılpınar Çorlu yolunu bulur duruma geleceğiz.” diye konuştu.
 

Muhabir: Barış Karapaça